10 основни правила в интериорния дизайн за уютен дом

Знаете ли основните правила на интериорния дизайн ? Има някои основни елементи, като пропорции и определяне на най-добрия размер на мебелите за размера на вашата стая, които е важно да знаете, преди да започнете да декорирате дома си.

Свикнали сме да виждаме снимки „преди и след“ ремонти на дома. И въпреки че може да изглежда лесно, се влагат много мисли и стъпки, за да накараме пространството да работи.

1. Дайте пространство на вашите дивани

За удобно жилищно пространство помислете както за практичността, така и за естетиката. Като основно правило трябва да оставите 45 см между местата за сядане и масичката за кафе. По-малко от това може да се почувства като твърде тясно, а много повече може да се окаже неудобно, когато посегнете за питие или книга.

А при избора на самата масичка за кафе, правилото е тя да не надделява върху стаята. Пропорциите са правилни, когато масата е около две трети от дължината на дивана.

2. Изберете фигура с изявен акцент

Всяка стая се нуждае от акцент, нещо, което ще изненада, зарадва и ще направи впечатление в стаята ви. Това може да е огромна мебел в ярък цвят, невероятен килим, произведение на изкуството или стена – нещо, което гостите винаги ще коментират, когато влязат в стаята.

Частта от стаята, която ще бъде вашият акцент е предназначена да бъде светлината на прожекторите. Това трябва да е нещото, в което сте се влюбили в момента, в който сте го видели, и за което може да сте готови да похарчите повече пари. Може да е основна мебел или дори смел цвят на стената.

3. Фалшива височина

Ако имате ниски тавани, изберете мебели с нисък профил, като дивани и маси за кафе, за да създадете илюзията за височина. Можете също така да комбинирате мебели с нисък профил с високи, тънки рафтове за книги, които привличат погледа нагоре. Смесването на различни височини по този начин също ще създаде спокойна атмосфера в дома ви.

4. Създайте слоеве

Избягвайте изкушението да хвърлите всичко наведнъж в една стая. Помислете за вашето конкретно пространство по отношение на слоеве и го изградете чрез цвят, текстура, шарка, плат, повърхностни обработки, осветление, картини, растения и книги. Важно е да следвате личния си вкус, а не това, което е на мода.

Основното правило е да намерите една основна тъкан – например завесите, килима или дори дамаската на дивана. След което започвате да добавяте възглавнички, абажури с различни шарки и текстури. Така се получава наслояване, което е приятно за окото, внася характер в стаята и създава уюта на дома.

 

5. Изберете правилното произведение на изкуството – и го окачете правилно

Когато става въпрос за окачване на снимки и картини, не ги поставяйте твърде високо. Те трябва да имат човешки мащаб. Идеалната височина е на нивото на очите, което е приблизително 145 см от пода до центъра на картината.

Разбира се, има и изключения. Ако имате любима по-малка картина, опитайте да я окачите над скрин или до лампа, което ще й придаде по-интимно усещане. Ако искате да си направите галерия на стената, основната картина трябва да бъде окачена на нивото на очите, а останалите да са подредени спрямо нея.

6. Добавяне на огледала

Огледалата не само придават светлина и дълбочина на стаята, но могат да отразяват гледки. Визуално разширяват пространството и могат да бъдат героят в стаята. Освен това те са много практични и като цяло са страхотна инвестиция.

7. Подберете правилното осветление

Когато избирате подходящия пендел или полилей, който да окачите над масата за хранене, стремете се към монтаж, който е между половината и две трети от ширината на масата. Това ще гарантира, че всичко е пропорционално и осветителното тяло ще стане хармонична част от стаята.

8. Облечете прозорците си

Завесите никога не трябва да висят наполовина. За да покажете вашите по най-добрия начин, уверете се, че те или „целуват“ пода, или елегантно се люлеят. Ширината на вашите завеси трябва да бъде един и половина до два пъти ширината на самия прозорец.

Ако пък имате малък прозорец, създайте илюзията за нещо много по-голямо, като поставите завесите си извън ръба на прозореца, за да го рамкират. Поставянето на завеси през цялата стена ще придаде на помещението мекота и усещане за простор. Не се страхувайте да отидете и от пода до тавана, късите завеси ще направят стаята ви да изглежда странно. Ако дългите завеси не подхождат на стаята, тогава заложете на римска щора, за да придадете на прозореца небрежност и в същото време елегантност.

9. Смесете фигури

Повечето всекидневни имат много правоъгълници и квадрати, което е просто естеството на тези по-големи мебели като дивани, бюфети и рафтове. Ако стаята ви изглежда така, сякаш има много линии и прави ъгли, помислете за добавяне на различни форми, като например кръгове. Кръгла масичка за кафе, чифт кръгли помощни маси, кръгъл килим, кръгли декорации за стена – опциите са безкрайни.

Можете да изберете и кръгло огледало. Това е чудесен начин да разчупите всички онези квадрати и правоъгълници в хола, както и правите линии на плочките в банята. Още повече, че големите огледала могат визуално да подобрят усещането за пространство в по-малки стаи.

10. Накрая направете крачка назад

Нещо липсва? Ако не можете да определите точно от какво се нуждае вашата стая, отстъпете назад и вижте стаята като цяло.

Всички интериорни дизайнери ще ви кажат, че гледането на стая от разстояние ви помага да видите какво трябва да се добави, замени или премахне. Независимо дали това е празната стена, която трябва да бъде запълнена, стената, която се нуждае от обливане с цвят или ъгълът, който плаче за пищно растение.

След като знаете тези 10 основни принципа на интериорния дизайн, можете да трансформирате всяко пространство във вашият уютен дом. Успех!

Shopping Cart